1. Kennisbank
  2. Zuigercompressoren

Veel voorkomende problemen bij zuigercompressoren

Meest voorkomende problemen bij zuigercompressoren.

- Lekt de compressor lucht wanneer hij gestopt is met pompen? Dan is waarschijnlijk de terugslagklep defect. Symptoom hiervan is dat er lucht lekt bij de aansluiting van de afblaasleiding onder de drukschakelaar.

- Blijft de compressor pompen en slaat hij niet af terwijl de keteldruk hoger is dan het opgegeven maximum van de compressor? Dan is waarschijnlijk de drukschakelaar defect. Deze dient vervangen te worden.

Een andere oorzaak kan zijn dat de uitschakeldruk van de drukschakelaar te hoog staat ingesteld. Deze kan bijgesteld worden via de stelschroef. Hiervoor moet het kapje van de drukschakelaar eraf worden gehaald. Sommige drukschakelaren hebben twee stelschroeven. Eén voor de uitschakeldruk en één voor de inschakeldruk (werkdruk). Die voor de inschakeldruk is te herkennen aan een delta-P logo: ΔP 

- Blaast de compressor lucht af via het veiligheidsventiel terwijl de maximum keteldruk niet wordt overschreden? Dan is het veiligheidsventiel defect. Deze zit meestal aan de zijkant of onderkant van de drukschakelaar ingedraaid. Het veiligheidsventiel moeten dan worden vervangen. Wanneer het een instelbaar ventiel betreft (te herkennen aan het plastic kapje met ringetje) kan het zijn dat deze moet worden bijgesteld. Dit kan door het kapje eraf te halen en dan met de hand te verdraaien.

Lekt de machine tijdens het draaien bij de pomp? Dan zijn waarschijnlijk de pakkingen en/of  is de klep defect.